Mountbattenweg 15, 5466 AX Veghel
WEDA HOLLAND BV
NUTRIX +
WASHPOWER
WASROBOT
DONKERS TRADING BV
RVS OPSLAGTANK
WEDA HOLLAND BV
BRIJVOERINSTALLATIE
BUSSCHHOFF NEDERLAND
MALEN EN MENGEN
DONKERS TRADING BV
MANIFOLD
BUSSCHHOFF NEDERLAND
GRONDSTOFAANNAME
12,5 JAAR | WEDA HOLLAND BV
JUBILEUM 2008-2020

In beeld

Gesprek met burgemeester over gevolgen corona

Afgelopen tijd heeft burgemeester Kees van Rooij van gemeente Meijerijstad diverse ondernemers in Meijerijstad gesproken over ondernemen in coronatijd. Vanmddag hadden wij een gesprek met de burgemeerster. De welgemeende interesse van de burgemeester in ons en in ons bedrijf stellen wij zeer op prijs.


Fam. Schoenmakers

In onze werkplaats wordt hard gewerkt aan de 2e en 3e fase van de brijvoerinstallatie voor de familie Schoenmakers. Deze brijvoerinstallatie zal de vleesvarkens gaan voeren!
De Buschhoff maal-/meng-jet, voorzien van twee hamermolens, voor het malen van de losse grondstoffen!


Brijvoerinstallatie voor vliegen

Wij installeren ook brijvoerinstallaties voor het voeren van insecten! Voor een relatie hebben wij een brijvoerinstallatie voor vliegen in bedrijf genomen. Deze zeer compacte installatie is vooraf, in zijn geheel op een frame, gebouwd in onze werkplaats in Veghel.Wij zijn trots op deze nieuwe innovatie!


Fam. Schoenmakers

Het eerste gedeelte van de nieuwe Weda brijvoerinstallatie is op transport gegaan. Deze prachtige installatie zal de biggen gaan voeren!


Fam. Munsterhuis, locatie Saasveld

Bij familie Munsterhuis in Saasveld is de afgelopen weken hard gewerkt aan de uitbreiding van de bestaaande Weda brijvoerinstallatie. Deze installatie wordt uitgebreid met een Buschhoff maal-/ meng- jet en een Buschhoff grondstofaanname. Verder zal ook deze installatie worden voorzien van de nieuwste versie besturingssoftware van Weda!


Transport brijvoerinstallatie naar Fam. Vermeiren in Meer

De brijvoerinstallatie van familie Vermeiren is vandaag op transport gegaan. Deze brijvoerinstallatie is voorzien van een maal-/meng-jet. Op deze maal-/meng-jet is een 22 kw hamermolen, een trommelreiniger met dubbele zeef, een autofilter (stof, filter en koeling) en een droogvoermenger van het merk Busschhoff voorzien. Onder het frame van de maal-/meng-jet zijn weegzellen geplaatst, zodat het geheel compleet gewogen is. Wij kunnen niet wachten om over een tijd het eindresultaat met u te kunnen delen.


Jubilarissen Weda Holland BV

De jubilarissen van Weda Holland BV zijn zaterdag 3 oktober in het zonnetje gezet. In verband met corona een persoonlijk bezoek aan huis! Jubilarissen nogmaals dank en van harte gefeliciteerd met jullie 12,5 jarig jubileum!


GRONDSTOFAANNAME OP TRANSPORT

Afgelopen week is een complete Buschhoff gronstofaanname voorbereid in onze werkplaats in Veghel.
Grondstofaanname bestaande uit een kettingtransporteur, geheel gemonteerd in bordes en beker elevator volledig gemonteerd.


Minisymposium bij Gebr. van Vechel

Op dinsdag 12 november jl. organiseerde Gebr. van Vechel een minisymposium.

Tijdens dit symposium werd er kennis gemaakt met het voerconcept Fresh Tasty Mix wat door Gebr. van Vechel is ontwikkeld. Fresh Tasty Mix is een duurzaam, innovatief geoptimaliseerd voerproces. Dit voerproces bestaat enerzijds uit verse hoog kwalitatieve grondstoffen gekoppeld aan een goed gedegen voerrecept en anderzijds uit een innovatieve maal- en menginstallatie. Het doel is om een "nieuw" voerconcept te maken tegen een lagere kostprijs. 
 
Op deze avond heeft onze medewerker Job van der Loop een presentatie gegeven over de door ons geleverde en geïnstalleerde maal- en menginstallatie van Buschhoff. Wij kijken terug op een zeer geslaagde avond!  


Druk bezochte open dag Houbensteyn Heideveld

Op zaterdag 28 september jl. organiseerde Houbensteyn Heideveld in samenwerking met Weda Holland BV en andere bedrijven een open dag!

De Hoebensteyn Groep heeft een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd.          De vleesvarkensstal is een etage-stal voor ongeveer 19.500 vleesvarkens.

Weda Holland BV heeft de nieuwe brijvoerinstallatie, met een hoofd- en subkeuken, geleverd en geïnstalleerd. Ook hebben wij de maal- en menginstallatie met twee hamermolens van Buschhoff en een droogvoermenger geleverd en geïnstalleerd.

Verder hebben wij onze wasrobot van WashPower kunnen demonstreren. De wasrobot is eenvoudig te bedienen en neemt ongeveer 75% van uw spuitwerk over. WashPower is de wasrobot voor varkensstallen!

Wij kijken terug op een geslaagd evenement en danken Houbensteyn Groep voor de goede organisatie en wij danken u hartelijk voor uw komst!  


Fermentatie in opmars!

Vakblad Voertaal nr. 1 2019


Fermentatie in opmars

Fermentatie wordt, vanwege de positieve invloed op de darmgezondheid en de grote voordelen daarvan, steeds meer toegepast. En niet alleen op brijvoerbedrijven. Ook op bedrijven met droogvoer is de inzet van gefermenteerde grondstoffen (‘ferment’) in opmars.

 

Nu de inzet van medicijnen, koper en zinknog verder aan banden wordt gelegd, neemt het belang van een goede darmgezondheid alleen maar toe. Dat verklaart de groeiende populariteit van fermentatie. En met de komst van automatische brijvoersystemen, zoals Nutrix+, is het ook voor droogvoerbedrijven makkelijker én dus interessanter geworden om ferment te voeren.

Zelf fermenteren

Ferment is onder de naam NutriFerment kant-en-klaar in containers van 1m3 of in bulk bij ForFarmers verkrijgbaar. Maar een varkenshouder kan ook zelf ferment maken met bijvoorbeeld de mini-fermentor van Weda. Dit apparaat met een tankvan 125 of 250 liter bevat een roerwerk en houdt de temperatuur automatisch op het gewenste niveau. Je vult de tank met warm water, voegt de vloeibare melkzuur-bacteriën toe en dan 1 zak Nutriferm  (kant-en-klare grondstofmix) en zet het apparaat op de fermentatiestand. De temperatuur wordt constant gehouden en het mengsel wordt ieder uur geroerd. Na 18 - 20 uur is de mix klaar en kan er gevoerd worden.

Betere darmgezondheid

In zowel Nederland als Duitsland zijn heel goede ervaringen opgedaan met de toevoeging van dit gefermenteerde mengsel aan het biggenvoer in het kraamhok. Dit gebeurt zelfs al vanaf dag 2 in de melk om geboortediarree te verminderen. Toepassing in de prestarter en het speenvoer ondersteunt de vertering rondom het spenen en zorgt ervoor dat dit laatste soepeler verloopt. Er wordt dan, op drogestofbasis, 5 tot 20% ferment aan het bestaande voer toegevoegd. Het gefermenteerde product verbetert, door de grote hoeveelheid melkzuurbacteriën, de flora in het maagdarmkanaal. Ongewenste bacteriën zoals coli krijgen minder kans om te groeien. Ook bevat het ferment organische zuren zoals melkzuur. Dit verbetert de darmgezondheid waardoor er minder problemen met diarree zijn. Uit een onderzoek onder 24 Duitse klanten bleek dat, sinds de inzet van NutriFerment, op 17 bedrijven geen of duidelijk minder diarree voorkwam. Verder was de inzet van medicijnen gedaald en de diergezondheid gestegen.

Dit heeft u nodig

  • Art. 22134 NutriFerm 20 kg (grondstoffenmix)
  • Art. 22800 0f 22801 BasisFerment (melkzuurbacterie)
  • Mini-fermentor Weda (125 of 250 liter)Varkenshouder Julian Wolters gebruikt de mini-fermentor op zijn bedrijf met 350 zeugen. Om de darmgezondheid te verbeteren voert hij een mengsel van fermentmix en vloeibare melkzuurbacteriën. “Sinds ik het ferment inzet, heb ik rondom spenen geen last meer van diarree bij de biggen en is de druk van streptokokken fors gedaald. En daarmee ook de uitval en het medicijnengebruik.” 


Alpe d'HuZes

Trots en voldaan kijkt het MS Schippers BIG Challenge team terug op een succesvolle Alpe d'Huzes 2018. Op 7 juni heeft MS Schippers met 11 BIG challenge-deelnemers alles gegeven en samen 55 keer de berg beklommen. Ook wij hebben een bijdrage geleverd. MS Schippers bedankt Weda Holland B.V. voor de sponsorbijdrage.


Schenking € 5.000,00 aan POV

Weda Holland, Van Asten en Forfarmers schenken € 5.000,00 aan de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). De drie bedrijven wonnen de publieksprijs van het Hermans Wijffels Innovatiefonds. Het gewonnen bedrag doneren zij nu aan de POV. POV-voorzitter Ingrid Jansen nam de cheque verheugd in ontvangst tijdens de Pig Business thema-avond op 9 december jl. bij "Ons Boerenerf'. DE POV zet het bedrag in voor de verdere ontwikkeling van concepten in de varkenshouderij.


Trots mag uitstralen

In goede en slechte tijden moet innovatie doorgaan, vindt Richard Donkers. De eigenaar van WEDA Holland zit boordevol ideeën om via (brij)voertechniek de varkenshouderij op een hoger plan te krijgen. De uitspraken ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’ en ‘schoenmaker blijf bij je leest’ zijn op Richards lijf geschreven. Hij wil iedere dag de beste zijn. volautomatische technieken ontzorgen de varkenshouder.

Innoveren moet altijd doorgaan, ook al zit de varkenshouderij momenteel in een economisch minder gunstig vaarwater. Specialisatie in het brijvoerstuk en het interessante werkgebied, bieden voor vernieuwing en vooruitgang volop kansen. “Mijn vijver met ondernemende Nederlandse en Belgische varkenshouders is een aardige om in te vissen.”
Als Donkers een situatie op een varkensbedrijf bekijkt, doet hij dat bijna altijd met techniekogen. Ook redeneert hij steeds vaker vanuit de behoefte van het varken. Deze combinatie is ideaal voor het oplossen van specifieke knelpunten. “Sjouwen varkenshouders of hun medewerkers met gieters en emmers biggenmelk of papjes de kraamafdelingen in, dan denk ik: dat moet toch makkelijker en vooral beter kunnen. Als het bijna lunchtijd is of er wordt door de tijdsdruk iets te veel gemorst, dan schieten de laatste tomen er wat bij in.” Voertechnieken zorgen dat dat klusje altijd even nauwkeurig gebeurt en op het gewenste moment. “Goed voeren maakt het verschil: je ziet het effect terug in de uniformiteit en gewicht van tomen.” Het neusje van de zalm op het gebied van volautomatische voeding van biggen in de kraamstal is Nutrix+. Hiermee is zowel melk als brijvoer met vezels te verstrekken. “Bedrijfszeker en hygiënisch door de volautomatische reiniging. Betaalbaar en haalbaar voor zowel kleine als grote zeugenbedrijven.”

Beretrots
Gezonde varkensvoeding is iets waar Donkers graag zijn steentje aan bijdraagt. Een innovatie waar hij trots op is, is de toenemende inzet van de fermentatietechniek op varkensbedrijven. “De eerste projecten hebben we in 2010 opgestart. Nu kunnen varkenshouders en voerleveranciers er bijna niet meer omheen. Het proces is volledig te automatiseren en te beheersen en slaagt dus keer op keer. We ontzorgen de boer en het ferment in het rantsoen geeft een gezondere en duurzamere productie van varkensvlees.” Daarom is Donkers beretrots op de nominatie van het fermentatieconcept ‘Varkensyakult’ voor twee innovatieprijzen: de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 en de Innova Award van de provincie Limburg. “Het concept is een succes van de samenwerking boer, voer en techniek.”
Zo’n positieve ontwikkeling publiekelijk maken straalt ook af op de sector. “Als varkenshouderij zijn we niet gewend om de media op te zoeken en te communiceren omdat we onszelf te vaak moesten verdedigen. Deze slachtofferrol moeten we van ons afwerpen, want er kan altijd wel iets voorvallen als je voedsel produceert. Maar als je kunt aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om een incident te voorkomen en je geeft aan al je invloed uit te oefenen om het niet meer te laten gebeuren, dan schept dat vertrouwen in jou als varkenshouder en jouw product varkensvlees.”

Innovatiedrang
Varkensbedrijven met een te hoge gezondheidsstatus, zijn soms ook lastig voor Donkers zijn tomeloze innovatiedrang. “Dit bedoel ik absoluut niet negatief, maar er zijn ondernemers die perfect passen bij het meehelpen ontwikkelen van innovaties. Zij zijn meedenkend, willen vooruit en weten dat de inzet van voortschrijdend inzicht in de voertechniek voordeel oplevert. Als ze dan een SPF-bedrijf hebben, is het ondoenlijk om dat stukje ontwikkeling in de praktijk te doen. Want innovaties slagen nooit in één keer.”
Waar Donkers ook wars van is, is het wachten met het presenteren van innovaties totdat er een vakbeurs is. “Innovatie moet zich daardoor niet laten sturen. Is iets klaar om toe te passen in de praktijk, dan moet dat ook meteen gebeuren. Hoe eerder het rendement oplevert voor de varkenshouder, hoe eerder hij ook weer iets voor zijn omgeving kan doen. Vakbeurzen zullen in mijn ogen steeds meer verworden tot relatiebeurzen.”

Bron: Varkens.nl - Bekijk het artikel van Varkens.nl: Download PDF


Winnaar Herman Wijffels publieksprijs 2015

Weda Holland B.V. heeft op 12 november 2015 de prestigieuze Herman Wijffels Innovatie Publieksprijs gewonnen.
Wij ontvingen de prijs voor onze betrokkenheid bij het ontwikkelen van een succesvol fermentatieconcept. 

In totaal streden twaalf finalisten om de felbegeerde publieksprijs.Door het varkensvoer te fermenteren kan het varken het voer beter verteren en worden de darmen van het varken gezonder. Innovatief is vooral de toepassing van de juiste combinatie van bacteriecultuur, installatie en hygiëne. Gefermenteerd varkensvoer is beter voor de gezondheid van de varkens: met significant minder voerverbruik en dus minder mest. Het varken heeft een echte roze kleur! Weda Holland B.V. levert en installeert het voersysteem!

Wilt u meer weten over fermentatie? Kijk op onze website bij fermentatie of neem contact op met:

Richard Donkers
Tel.: 0031 (0)6 45 70 41 95  
E-mail: r.donkers@wedaholland.nl


VarkensTV - EuroTier

Weda presenteerde op EuroTier Nutrix+. Een systeem dat zowel melk als brij in het kraamhok volledig automatisch kan doseren. De melk valt naar beneden in het voerbakje. Er is dus nooit rechtstreeks contact tussen de melk of brij in het voerbakje en de leiding.


Klik hier om de film bij YouTube te bekijken.